2015. júl 10.

Egy fiatal költő emlékére

írta: Kulturvamp
Egy fiatal költő emlékére

Radnóti - vagy Radnóczy? - Miklós boncolási jegyzőkönyvét olvassa a Színész, majd rögtön következik a feleség, Fanni megrázó visszaemlékezése arról, hogy hogyan próbálta azonosítani az Egyetlen, a Kedves maradványait a bakancsok, a piros pulóver foszlányai, a notesz alapján, mert már csak azokból ismerhető fel az imádott Mik.

A Színésznő hangja hátborzongatóan elegyíti a gyász, az egyedülmaradás és a kétségbeesett remény őrületét: hátha mégsem ő az...?

foto_5_1.JPG
Az ezután beálló csendbe fájdalmasan jajdul bele a szaxofon, amelyet Dés László szólaltat meg. Közben a kivetítőről a fiatal költő nevet ránk önfeledten.

A szívszorító kezdés után indul csak kettejük története: a fiatal szerelmesek édes egymásba feledkezése, a kivetítőn a fűben fekvő boldogság fotográfiája, az idillbe azonban beleszól a történelem, a háború. Egy beteg eszme. Radnótit munkatáborba viszik.

Üzenet üzenetet követ, sóvárgó versek és fohászok, Mik és Fif szerelmes levélváltásai, amit hol egy fájdalmas zenei betét, hol a kor irodalom-óriásainak üzenetei törnek meg. Radnóti kortársai szólnak ki hozzánk, a holokauszt-árny borította homályból. Tersánszky Józsi Jenő Végrendelete maróan fáj, átka megáll a levegőben és üzen. Üzen rendületlenül a mának.

Ahogy a mából beszél a Színésznő, ahogyan a Nem tudhatom című verset mondja. Dühe átitatja a mából érkező gondolatokat, "hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép/s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép..."

Kitartóan felelget egymásnak szerelem és iszonyat. Egészen addig, amíg be nem következik a vég.

Nagyon nehéz, fájóan gyönyörű, felkavaró előadás. Távoztukban síró emberek. A barbarizmus felfoghatatlansága keveredett a művészet csodájával, súlyos üzenetet hordozva. Akkor sem hitte el senki sokáig, hogy megtörténhet az embertelen pusztítás, mégis megtörtént. Baljós gondolat lebeg felettünk a Katona előterében. Soha nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy a múlt nem tér vissza.

A Nem tudhatom - Radnóti és korunk című estet Radnóti Miklós halálának hetvenedik évfordulója, valamint a Holokauszt-emlékév alkalmából hozta létre Mácsai Pál és Fullajtár Andrea, három kivételes zenésszel: Dés László szaxofonművész-zeneszerzővel, Dés Andrással, a fiatal dzsessz-generáció legelismertebb ütőhangszeresével és Lukács Miklós cimbalomművésszel.

Fotó: Mitruczky Kinga

Szólj hozzá